1.6 Samenwerken in een SIEF

Als u in een SIEF zit, zult u samen met de andere SIEF-leden een gezamenlijk registratiedossier indienen bij ECHA. Dit dossier bevat niet alle informatie. U moet ook een eigen registratiedossier samenstellen, met daarin de informatie die alleen voor uw bedrijf van toepassing is.

Het voornaamste doel van een SIEF is: uitwisselen van informatie en voorkomen van onnodige dierproeven. Hoe de samenwerking vorm krijgt, mag u zelf bepalen. De SIEF-leden moeten wel een aantal werkafspraken maken.

Werkvorm
Bepaal samen met uw mederegistranten hoe u de samenwerking wilt regelen. Bijvoorbeeld: Hoe gaan we communiceren? Willen we een adviseur inhuren? Hoe gaan we de werklast verdelen? Welke studies zijn nog nodig en hoe verdelen we de kosten hiervan?

Vaak bestaat er al een SIEF voor de stof die u wilt registreren. U sluit dan aan bij de bestaande SIEF. Onderzoek goed welke onderlinge afspraken er zijn, met name over het delen van de kosten. Bepaal of u voor uw bedrijf andere afspraken wilt maken.

Hoofdregistrant
Elk SIEF moet een hoofdregistrant aanwijzen. De hoofdregistrant is verantwoordelijk voor het indienen van het hoofdregistratiedossier.

Gegevens delen
Het delen van onderzoeksgegevens kan gunstig zijn. Het kan u geld en tijd besparen. Anderzijds zullen sommige onderzoeksgegevens bedrijfsgevoelige informatie bevatten. U mag kiezen om sommige informatie niet te delen met de overige leden van de SIEF.

Maar: Als een mederegistrant u daarom vraagt, bent u verplicht om onderzoeksgegevens te verstrekken. Bijvoorbeeld de resultaten van onderzoek naar gevaarlijke eigenschappen van de stof, risico’s voor de gebruiker en voorzorgsmaatregelen. U hoeft die informatie niet gratis ter beschikking te stellen. U kunt een kostenvergoeding afspreken. Onderzoeksresultaten die ouder zijn dan 12 jaar, moet u kosteloos verstrekken.

Omgekeerd kunt u ook informatie opvragen bij uw mederegistranten.

Let op! Als u van plan bent de stof te testen op gewervelde dieren, bent u zelfs verplicht eerst te informeren of dat onderzoek al is gedaan. Is dat het geval, dan moet u werken met de bestaande onderzoeksresultaten.

Kosten delen
Een SIEF maakt verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor het inhuren van een adviseur, bij het uitvoeren van nieuwe testen, reiskosten voor vergaderingen, en leges bij ECHA. De kosten moeten naar verhouding worden verdeeld over de deelnemers. U hoeft alleen te betalen voor diensten, onderzoeksresultaten, enz. die u nodig heeft voor uw eigen registratie. Maak hierover duidelijke afspraken. Onthoud dat u gratis gebruik mag maken van gegevens die ouder zijn dan 12 jaar.

Hulpmiddelen
Beknopt richtsnoer over gezamenlijk gebruik van gegevens(externe link)
Factsheet(externe link) Kostenelementen in onderhandelingen over het gezamenlijk gebruik van gegevens