Brexit - een korte update

dinsdag 12 januari 2021

Tot 1 januari 2021 hadden Britse ondernemingen de mogelijkheid om hun REACH-registraties over te zetten naar een partij - bijvoorbeeld een enige vertegenwoordiger - in een EU-land.

In een persbericht (externe link)geeft ECHA nu aan dat dit voor een groot deel is gedaan, maar dat 2.900 Britse registraties zijn komen te vervallen omdat deze partijen geen actie hebben ondernemen deze overdracht te regelen. Hierdoor zijn er vanaf nu 268 stoffen (van de EU-breed ca. 23.000 geregistreerde stoffen) niet meer beschikbaar binnen de EU. Deze 268 stoffen waren alleen door Britse partijen geregistreerd. Van deze vervallen registraties zijn er 152 registraties die tussenproducten - stoffen bestemd enkel voor het maken van andere stoffen - betreffen. Pas wanneer een in een EU gevestigde partij deze stoffen opnieuw registreert (indien ge"importeerd of geproduceerd in hoeveelheden vanaf 1000 kg per jaar), komen deze stoffen weer beschikbaar binnen de EU.

De verwachting is dat de overdracht van de registratiedossiers van de partijen die wel actie hebben ondernomen, eind maart 2021 geregeld zal zijn. Dit betreft ook de overdracht van de dossiers van 237 stoffen die alleen door Briitse bedrijven geregistreerd zijn en die dus nog wel in de EU beschikbaar zullen blijven.

Wilt u weten of een stof die u gebruikt bij de 268 niet meer beschikbare stoffen hoort? Dat kunt u controleren in deze lijst(externe link). Selecteer dan in het geopende bestand in de tweede kolom (getiteld ' Transfer' ) de optie 'Being revoked'.