Nederland diende in januari 2023 samen met vier andere landen – Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken – een voorstel in voor een EU-breed verbod op per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS).
Het voorstel is dat het verbod geldt voor de productie, het in de handel brengen (o.a. import) en het gebruik van vrijwel alle verschillende PFAS: zowel bestaande als nog niet bestaande PFAS. Dit moet voorkomen dat bedrijven de ene PFAS vervangen door de andere.
Het voorstel
Bureau REACH presenteerde het voorstel op 7 februari 2023 bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in Brussel aan de pers. Dit viel samen met de publicatie van het voorlopige dossier. Verschillende landelijke dagbladen in de EU en daarbuiten schreven hierover. Het hoofd van Bureau REACH ging ook op Radio 1 in gesprek met de presentator en vertegenwoordigers van de industrie.
De officiële publicatie van het voorstel was in maart 2023. Op dat moment startte ook een consultatieperiode van zes maanden waarin belanghebbenden konden reageren op het voorstel en ontbrekende informatie indienen. Aan het eind van de consultatieperiode op 25 september lagen er maar liefst 5642 commentaren. Dit besloeg in totaal meer dan 100.000 pagina’s, inclusief bijlagen.
Het werk in 2024
De wetenschappelijke comités van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) zijn het dossier nu aan het beoordelen. Dat zijn het Comité risicobeoordeling (RAC) en het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC). De dossierindieners – onder wie Bureau REACH – updaten intussen het dossier. Ze doen dit op basis van de ontvangen commentaren, informatie en aanbevelingen van de wetenschappelijke comités. Het werk verloopt gefaseerd en zal ook nog in 2024 doorgaan.