Bureau REACH leverde een bijdrage aan de in 2023 nieuw in de CLP-verordening geïntroduceerde gevarenklassen. Dit zijn onder meer hormoonontregeling en persistente, bioaccumulerende, mobiele en toxische eigenschappen. De CLP-verordening regelt de indeling (Classification), etikettering (Labelling) en verpakking (Packaging) van chemische stoffen en mengsels.
De CLP-wetgeving bevordert veilig gebruik van stoffen en mengsels door de gevaarlijke eigenschappen daarvan te identificeren en op een standaard manier te communiceren. Bijvoorbeeld via informatie op het etiket. Veel andere EU-wetten baseren zich ook op de indeling van de CLP-verordening voor het opleggen van beperkingen in het gebruik van stoffen.
Het Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS) van de Verenigde Naties vormt de basis voor de CLP-verordening. Door het toevoegen van nieuwe gevarenklassen aan CLP ontstond een verschil met GHS. De Europese Commissie werkt daarom aan uitbreiding van GHS om dit gelijk te trekken. Bureau REACH draagt hieraan bij via deelname aan de GHS-werkgroepen. De uitkomst van de discussie is onzeker en zal nog meerdere jaren duren.
De Europese Commissie stelde daarnaast ook een wijziging voor van CLP. Die gaat over veel verschillende aspecten. Voorbeelden zijn de verbeterde leesbaarheid van etiketten; actualisatie van het register van de zelfclassificatie van stoffen; regels voor de online verkoop; classificatie van stoffen met meerdere bestanddelen; en het vullen van eigen containers. Bureau REACH adviseerde het ministerie van VWS bij het beoordelen van het voorstel en de positie tijdens de raadsonderhandelingen en de trialoog. De lidstaten, de Europese Commissie en het Europees parlement bereikten eind december 2023 een principeakkoord over wijziging van CLP.
Bureau REACH is actief in verschillende internationale werkgroepen (IWG’s) die onder GHS van de Verenigde Naties vallen. In het afgelopen jaar hebben wij bijgedragen aan de volgende IWG’s:
- In de IWG ‘Classification criteria for germ cell mutagenicity’ (GCM) werken wij mee aan de revisie van hoofdstuk 3.5 en de classificatiecategorieën.
- Bureau REACH diende in de IWG ‘Non-animal test method’ (NATM) een voorstel in om classificatie voor ‘Classification criteria for germ cell mutagenicity’ (GCM) toe te passen op basis van alternatieve testmethoden.
- De IWG ‘Potential hazard issues and their presentation in the GHS’ (PHI) heeft voor Nederland een hoge prioriteit. Nederland bereidt zich daarom voor op actieve deelname aan het opstellen van criteria voor persistentie, bioaccumulatie en mobiliteit binnen de GHS, en aan de discussie over hormoonverstorende stoffen (humaan en milieu) binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Op termijn heeft Nederland de ambitie om de werkgroep PHI mede te leiden, samen met een andere lidstaat binnen de GHS.
- Bureau REACH keek binnen de IWG ‘Practical classification issues’ (PCI) naar een Duits voorstel voor revisie van hoofdstuk 3.2-3.4. Het voorstel is om in overeenstemming met hoofdstuk 1.3 complexe mengsels op basis van de ‘bridging principles’ (overbruggingsprincipes) in te delen.