Decoratieve illustratie, mensen in beschermende pakken

In 2023 heeft Bureau REACH zes regulatoire management optie analyses (RMOA’s) afgerond en ingediend bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Een RMOA is de allereerste stap om te bezien of een risico reducerende maatregel nodig en haalbaar is. Deze zes RMOA’s staan hieronder beschreven. Daarnaast loopt er nog een zevende RMOA over staalslakken.

De afgeronde en ingediende RMOA’s zijn:

Diacetyl

Diacetyl is een boteraroma dat veel wordt gebruikt in de popcornindustrie. Deze stof volgt uit de New or Emerging Risks of Chemicals (NERC). Er volgt een voorstel voor geharmoniseerde Classification and Labelling (C&L) om deze stof aan te merken als verdacht mutageen, carcinogeen en voor specifieke orgaantoxiciteit na herhaaldelijke blootstelling.

Bekijk ook: https://echa.europa.eu/nl/assessment-regulatory-needs/-/dislist/details/0b0236e1821a6b4e

 

Prop-2-yn-1-ol

De industriële stof prop-2-yn-1-ol bevat als onzuiverheid de schadelijke stof formaldehyde in een concentratie boven de 0,1%. Bureau REACH heeft formaldehyde geprioriteerd om de beste aanpak te bepalen voor het probleem van schadelijke onzuiverheden. Formaldehyde is aangemerkt als carcinogeen en kan als Substance of Very High Concern (SVHC) geïdentificeerd worden, zodat deze in de kandidatenlijst voor autorisatie wordt opgenomen.

Bekijk ook: https://echa.europa.eu/documents/10162/006f53c4-520c-b728-3359-03198e5df233

 

Artificial Stone

Artificial Stone (kunststeen) volgt uit de New or Emerging Risks of Chemicals (NERC). Dit komt door een waargenomen beroepsziekte. Werknemers die aanrechtbladen van kunststeen maken of bewerken, kunnen slijpstof inademen. Als dat lang en vaak gebeurt, kan dat tot onherstelbare longschade leiden. De nu geldende grenswaarde biedt mogelijk onvoldoende bescherming én wordt niet op alle werkplekken gerealiseerd.

https://echa.europa.eu/nl/assessment-regulatory-needs/-/dislist/details/0b0236e18801e16c

Beryllium oxide (BeO)

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) signaleerde de aanwezigheid van beryllium oxide (BeO) in elektronisch afval dat verwerkt/geshredderd wordt bij recyclingbedrijven. Beryllium heeft de classificatie Carc. 1B, maar wordt niet gedetecteerd in stof op de werkvloer. Bureau REACH ziet daarom nu geen basis voor vervolgstappen.

Bekijk ook: https://echa.europa.eu/nl/assessment-regulatory-needs/-/dislist/details/0b0236e189cea089

 

Isothiazolinones

Isothiazolinones zijn een groep van vijf van isothiazolon afgeleide chemische verbindingen. Veelgebruikte toepassingen zijn als conserveer- of antimicrobiële middelen. Door de brede toepassing in producten ontwikkelen relatief veel mensen een huidallergie. Dit neemt steeds meer toe. Bureau REACH maakte daarom een analyse om de meest geschikte beheersmaatregelen voor deze groep van stoffen te bepalen. Voor nu is ons advies om de totale hoeveelheid te beperken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de concentratie van de individuele verbindingen of mengsels waarbij de allergie optreedt. Als dit niet uitvoerbaar blijkt, dan is het alternatief om per verbinding een concentratielimiet in te stellen. Dit moet dan in combinatie met een verbod op het toevoegen van meerdere isothiazolon-verbindingen aan één product.

Bekijk ook: https://echa.europa.eu/nl/assessment-regulatory-needs/-/dislist/details/0b0236e18948d7ba

 

6PPD

Bureau REACH constateert een zorg voor 6PPD. Deze stof wordt toegepast in autobanden om slijtage te verminderen. Het omzettingsproduct van deze stof, een Quinone-verbinding, blijkt zeer giftig te zijn voor met name enkele zalmsoorten. Bandenslijtagedeeltjes, waar deze stof ook in voorkomt, kunnen langs wegen afspoelen in omliggende wateren. We hebben onze bevindingen besproken met de bandenindustrie en gepubliceerd op de website van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Wij stellen in onze regulatoire management optie analyse (RMOA) een verbod voor op 6PPD en daaraan verwante stoffen.

Bekijk ook: https://echa.europa.eu/nl/assessment-regulatory-needs/-/dislist/details/0b0236e188811f2b

Staalslakken

In 2023 zijn we gestart met de screening van staalslakken. Staalslakken bestaan grotendeels uit calciumoxide, zijn zeer basisch en corrosief. Er is geen (zelf)classificatie van staalslakken voor corrosiviteit of irritatie. Toch zijn door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en media (Zembla) gezondheidsklachten gerapporteerd. De betreffende mensen zijn blootgesteld aan stof van staalslakken die in de omgeving zijn toegepast als funderingsmateriaal. Daarbij gaat het onder meer om huid- en oogirritaties, irritaties aan de luchtwegen, bloedneuzen en zelfs brandwonden aan de huid. Ook is het water in aanliggende sloten zeer basisch.

Volgens het Chemical Safety Report (CSR) is classificatie alleen op basis van de pH-waarde geen optie. Uit testen blijkt dat de buffercapaciteit van staalslakken daarvoor te laag is. Diverse in vitro, in vivo en ex vivo testen voor oog- en huidirritatie laten geen enkel effect zien. Op basis daarvan lijkt het gerechtvaardigd dat er geen classificatie is voor corrosie of irritatie. Toch is het raar dat omstanders wel zulke klachten ervaren. Bureau REACH heeft de eerste bevindingen besproken en besloten het initiatief door te zetten in de vorm van een regulatoire management optie analyse (RMOA). We hopen hiermee passende vervolgactie(s) te kunnen bepalen.