Autorisatieplicht

Voor bepaalde zeer zorgwekkende stoffen (bijvoorbeeld kankerverwekkende, toxisch, bioaccumulerende stoffen) geldt dat ze niet meer gebruikt mogen worden. U kunt voor een specifieke toepassing wel een autorisatie-aanvraag indienen om ze toch te kunnen blijven gebruiken.

Autorisatieprocedure

De autorisatieprocedure binnen REACH heeft als doel dat risico's van bepaalde zeer zorgwekkende stoffen worden beheerst en uiteindelijk worden vervangen door alternatieve veilige stoffen. Dit betekent dat u deze stoffen tot een bepaalde datum onder bepaalde voorwaarden mag gebruiken, produceren of importeren.

Hoe werkt de autorisatieprocedure?

Een lidstaat of de ECHA kan op verzoek van de Europese Commissie voorstellen dat een stof moet worden geïdentificeerd als een zeer zorgwekkende stof. Als de stof als zeer zorgwekkend wordt beoordeeld, wordt deze geplaatst op de kandidaatslijst van ECHA. Dit is een lijst van alle stoffen die in aanmerking komt voor plaatsing op de Autorisatielijst(externe link)(externe link) (bijlage XIV).

Welke gevolgen heeft de autorisatieprocedure voor uw bedrijf?

  • Als een stof onder de autorisatieprocedure valt, mag u deze als bedrijf in de Europese Unie alleen gebruiken, vervaardigen of importeren, als u daar toestemming voor hebt gekregen tot een bepaalde termijn. In de toekomst mag u deze stof helemaal niet meer gebruiken. Ook al is deze stof misschien heel belangrijk voor uw bedrijf en uw bedrijfsvoering.
  • Voor stoffen die zijn geplaatst op de Kandidaatslijst gelden wettelijke verplichtingen voor bedrijven die deze stof vervaardigen, importeren of gebruiken.

Meer informatie?

https://echa.europa.eu/nl/support/authorisation(externe link)(externe link) en

Practische tips autorisatie aanvraag(externe link)

Wat u moet weten over de autorisatieprocedure binnen REACH(externe link)(externe link) (factsheet) en Handleiding(externe link) bij factsheet.