De helpdesk van Bureau REACH ondersteunt bedrijven bij hun verplichtingen m.b.t. Registration, Evaluation, Authorization and restriction of CHemicals (REACH) en Classification, Labelling and Packaging (CLP). Een belangrijk middel van de helpdesk is de website: Chemischestoffengoed geregeld.nl

Op deze website staat o.a. informatie over de REACH- en CLP-verordening, de tool ‘Check wat u moet doen’ en bijbehorende verplichtingen, en een overzicht met veel gestelde vragen. De helpdesk communiceert de laatste ontwikkelingen via LinkedIn. Bedrijven kunnen overige vragen direct stellen aan de helpdesk via het vragenformulier. Er kan ook een verzoek gedaan worden voor een telefonische afspraak.

In 2023 werden o.a. veel vragen gesteld over de volgende terugkerende en nieuwe onderwerpen: 
•    De nieuw opgelegde training per 23 augustus 2023 wanneer er wordt gewerkt met diisocyanaten n.a.v. de beperking (restrictie) (o.a. PUR schuim).
•    De integratie douanecodes en REACH-verplichtingen.
•    De nieuwe beperking (restrictie) voor het gebruik van microplastics.
•    Waar het telefoonnummer van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) te vinden is voor de benoeming op het veiligheidsinformatieblad.
•    De verplichtingen rondom het maken en verkopen van (geur)kaarsen.

Voorbeeldvraag

“Ik overweeg zelfgemaakte kaarsen te gaan verkopen. Deze kaarsen worden gemaakt van pure lokale bijenwas zonder toevoegingen of van koolzaadwas met eventueel een beetje pigment. Hoe kom ik erachter of ik aan de wetgeving voldoe?”

Een voorbeeldantwoord op bovenstaande CLP-vraag: 

Het uitgangspunt van dit antwoord is hoe u erachter kunt komen of u voldoet aan de CLP-verordening. Een CLP-gevarenlabel is namelijk vereist als de kaarsen worden geclassificeerd als gevaarlijk volgens de CLP-verordening. Dat kan ook het geval zijn wanneer er stoffen van natuurlijke oorsprong in aanwezig zijn en deze zijn ingedeeld als gevaarlijk. De stoffen bijenwas en koolzaadwas worden echter niet ingedeeld als gevaarlijk. De classificatie hangt dus af van de andere stoffen in de kaarsen. In uw geval zijn dat alleen de eventuele pigmenten.

Als de pigmenten ook niet worden ingedeeld als gevaarlijk, dan is geen CLP-gevarenlabel vereist voor de kaarsen. U moet wel nakijken of er volgens de CLP verordening geen aanvullende labelinformatie vereist is voor een niet-gevaarlijk product (zie sectie 4.8.1 van de Richtsnoer betreffende Etikettering en Verpakking). Zo niet, dan is er geen verplichting om een CLP-label op het product aan te brengen. Voor etiketteringseisen voor kaarsen die niet als gevaarlijk worden ingedeeld kunt u informatie vinden op de volgende websites: 
•    Etikettering van non-food producten (NVWA)
•    Ondernemersplein | Alles van de overheid op één plek (kvk.nl)

De kaarsen kunnen wel als gevaarlijk worden ingedeeld als u bijvoorbeeld geurstoffen zou toevoegen. (Natuurlijke) geurstoffen en/of oliën hebben soms een classificatie die al bij lage concentraties leidt tot een gevaarlijk mengsel (denk aan sensibilisatie: H317 die meestal al bij 1%, of soms lager, tot dezelfde classificatie van het mengsel leidt). In dat geval is wel een CLP-gevarenlabel vereist. Zie voor meer informatie over het indelen en etiketteren van mengsels: de mengselclassificatie.

Voor kaarsen die als gevaarlijk worden geclassificeerd volgens CLP zijn de vereiste etiketelementen te vinden in sectie 3.2 van het  Richtsnoer betreffende Etikettering en Verpakking. In het Richtsnoer is ook andere informatie te vinden, zoals waar het etiket op het product moet worden geplaatst (sectie 3.1) en de vrijstellingen van de etiketteringseisen voor kleine producten (sectie 5.3). 


Daarnaast is een productnotificatie aan Poison Centres Notification (PCN) en een Unieke Formule-Identificator (UFI) op een etiket verplicht voor mengsels (zoals kaarsen) die volgens CLP als gevaarlijk moeten worden ingedeeld (ten minste 1 H-zin anders dan voor milieugevaren). Als uw product is ingedeeld voor fysische (H2xx-zinnen) en/of gezondheidsgevaren (H3xx-zinnen) dan bent u verplicht uw product te notificeren via het PCN-portaal. Deze verplichting is ongeacht het volume dat u verkoopt.

Zie voor meer informatie over de PCN-notificatie: Stappen voor de industrie en voor het aanmaken van UFI code: UFI Generator (europa.eu)Startpagina - Poison Centres (europa.eu)