Natuur

Voortgangsupdate over het voorgenomen PFAS-verbod.

In januari 2023 heeft Nederland samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden een voorstel ingediend bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) voor een uitgebreide beperking op het gebruik, de productie en het in de handel brengen van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in de Europese Unie. Hierop hebben betrokkenen kunnen reageren in een consultatie van zes maanden in 2023 en de wetenschappelijke comités van ECHA zijn momenteel bezig met de beoordeling van het voorstel. 

ECHA en de vijf dossierindieners hebben nu een update uitgebracht over de voortgang van het proces om PFAS in Europa te beperken.

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) en de vijf dossierindieners Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden hebben een update uitgebracht over de voortgang van dit proces. 

De vijf dossierindieners en de wetenschappelijke comités van ECHA voor Risicobeoordeling (RAC) en voor Sociaaleconomische Analyse (SEAC) beoordelen onafhankelijk van elkaar meer dan 5.600 schriftelijke reacties van betrokkenen die tijdens de consultatie in 2023 zijn ontvangen. Informatie uit de reacties wordt verwerkt om het PFAS dossier te verbeteren. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe toepassingen van PFAS geïdentificeerd die eerst niet bekend waren bij de indieners . Voorbeelden hiervan zijn toepassing van PFAS in afdichtingen van technische installaties, technisch textiel, printtoepassingen en  hulpstoffen en verpakkingen voor geneesmiddelen.

Voor een effectieve en haalbare PFAS restrictie werken we verschillende opties uit:  een volledig verbod op productie, handel en gebruik, een verbod met tijdsgebonden uitzonderingen en ook alternatieve maatregelen die de uitstoot van PFAS tijdens de hele levensfase effectief kunnen terugbrengen. Alternatieve maatregelen zijn voor een aantal toepassingen of sectoren voorgesteld in consultatieronde omdat de betreffende partijen van mening zijn dat een verbod zou kunnen leiden tot onevenredige sociaaleconomische gevolgen in sommige sectoren zoals  voor batterijen, brandstofcellen en elektolyseapparaten. Alternatieve maatregelen worden in overweging genomen op basis van hierover beschikbaar gestelde relevante informatie.

Lees voor meer informatie het bericht van ECHA(externe link) (in het Engels)