Decoratieve illustratie, vrouw toon gevaar van behandeld hout

Verbod op tweedehands met creosoot behandeld hout

In oktober 2022 diende Frankrijk een beperkingsvoorstel in voor het op de markt brengen en het gebruik van tweedehands met creosoot behandeld hout. Frankrijk verbood import en gebruik eerst nationaal. Onder REACH waren ze ook verplicht een Europees verbod voor te stellen. In lidstaten die creosoot hadden verboden onder de Biociden-verordening, kon behandeld hout in de praktijk nog wel geïmporteerd en verkocht worden. Het voorstel moet ook zorgen voor synergie met het toelaten van creosoot als actieve stof onder de Biociden-verordening (BPR, oktober 2022).

Het Franse voorstel heeft twee doelen. Het eerste doel is het verminderen van gezondheidsrisico’s door blootstelling van burgers aan creosoot. Het tweede doel is het verminderen van milieurisico’s door het vrijkomen en de verspreiding van creosoot. In het voorstel is alleen hergebruik van creosoot toegestaan voor spoorbielzen en telefoonpalen. En dat geldt dan alleen voor die landen die nieuw creosoot voor deze toepassingen hebben toegestaan onder de BPR.

Over het voorstel is een opinie opgesteld door het Comité risicobeoordeling (RAC) en het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC). Hierin zijn ook de 13 commentaren verwerkt die tijdens de consultatie zijn ingediend. Bureau REACH leverde voor het schrijven van de opinie één van de SEAC-rapporteurs en een adviseur. Daarnaast leverde Bureau REACH commentaar tijdens de besprekingen in RAC en SEAC. Het resultaat van het Franse voorstel en de discussies in RAC en SEAC is een veel eenvoudiger en eenduidiger restrictievoorstel op tweedehands creosoot dan de oorspronkelijke entry 31.