Voor Bureau REACH was 2023 een jaar van 
vernieuwing en verbondenheid 

In dit jaaroverzicht blikken we terug op 2023, een jaar waarin vernieuwing en verbondenheid centraal stonden voor Bureau REACH. De REACH-revisie is uitgesteld tot na 2024, maar de vernieuwing van veel andere plannen van de Europese Chemicaliën Strategie zijn al in gang gezet. Denk bijvoorbeeld aan de aanpassing van CLP. Dit alles geeft nieuwe energie voor 2024.  

> Lees het voorwoord van Richard Luit, hoofd Bureau REACH

Hoogtepunten van 2023

In 2023 was ons werk omvangrijk en gevarieerd. We hebben bijgedragen aan diverse REACH- en CLP-processen door middel van Nederlandse voorstellen, commentaren en beleidsadviezen. Een van de hoogtepunten was de indiening van het PFAS-restrictievoorstel in samenwerking met Europese collega's. Een belangrijke stap in ons streven naar het veilig omgaan met chemische stoffen. Bekijk hier alle hoogtepunten van 2023. 

Kengetallen 2023

De kengetallen van 2023 bij Bureau REACH vertellen veel over onze impact. Ze zijn essentieel om de voortgang en effectiviteit van ons werk te meten. Deze cijfers laten niet alleen de omvang van ons werk zien, maar ook onze betrokkenheid bij Europese regelgeving voor chemische stoffen. Ze bieden inzicht in onze bijdrage aan het veilig omgaan met chemische stoffen op Europees niveau. 

Illustratieve afbeelding, download de kengetallen via de knop onder deze afbeelding.

Over Bureau REACH

Bureau REACH vervult een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid van chemische stoffen in Nederland en Europa. Het draagt bij aan de implementatie en verbetering van Europese regelgeving, zoals Registration, Evaluation, Authorization and restriction of Chemicals (REACH) en Classification, Labelling and Packaging (CLP), en fungeert als aanspreekpunt voor bedrijven om hun verplichtingen te verduidelijken. 

> Download ons organogram

Andere bijzondere projecten

In 2023 onderscheidde Bureau REACH zich met een scala aan diverse projecten. Naast het PFAS-verbod werd er gewerkt aan verschillende andere opmerkelijke initiatieven. Voorbeelden daarvan zijn het voorstel voor een verbod op microplastics en het rapporteurschap in het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC) voor Creosoot. Deze verscheidenheid toont de breedte en diepte van het werk van Bureau REACH

De helpdesk van bureau REACH

De helpdesk van Bureau REACH ondersteunt bedrijven bij hun REACH- en CLP-verplichtingen. Bedrijven kunnen hierover vragen stellen aan de helpdesk. In 2023 werden bijvoorbeeld veel vragen gesteld over de nieuwe beperking (restrictie) voor het gebruik van microplastics, de verplichtingen rondom het maken en verkopen van (geur)kaarsen. 

“Ik overweeg zelfgemaakte kaarsen te gaan verkopen. Deze kaarsen worden gemaakt van pure lokale bijenwas zonder toevoegingen of van koolzaadwas met eventueel een beetje pigment. Hoe kom ik erachter of ik aan de wetgeving voldoe?”